Архиве

Protected by Copyscape

школска 2011/12. год.

 

 1. СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ ПРВАКА

Свечани пријем првака наше школе у шк. 2011/2012. год. одржан је 1. септембра 2012. год. у Дому културе у Врчину у 17 часова. Том приликом, ученици наше школе припремили су богат културно – уметнички програм. Пажњу нестрпљивих родитеља и ученика, жељних да што пре упознају своје нове учитеље, будном су држале рецитације и драмски комади чланова драмско -рецитаторске секције ученика од 1. до 4. разреда, као и хор ученика наше школе. У припреми и реализацији програма учествовали су чланови библиотекачке секције и библиотекар Снежана Теофиловић. Веома ефектном приредбом, упутили смо будућим ученицима наше школе добродошлицу и позив за осмогодишње стицање знања и лепо дружење. Представили смо активности и успехе ученика наше школе у рецитацијама, певању и глуми, и предочили будућим првацима и њиховим родитељима неке од многобројних активности које постоје и очекују их у нашој школи.

Свечаном пријему првака присуствовали су многобројни наставници, психолог, директор школе, господин Владимир Лукић – члан Општинског већа општине Гроцка и господин Миле Павловић – начелник инспекције општине Гроцка. Родитељима је предочена неопходност узајамне сарадње породице и школе, и дати су им корисни савети о развијању свести код деце о школи као васпитно – образовној и културној установи.

Учитељи првог разреда школске 2011/2012. год. су: Вера Крантић – 1/1, Гордана Апостоловић – 1/2, Драгана Гајић – 1/3 и Драган Кузмановић 1/4. Након свечаног пријема, учитељи су своје будуће ученике повели до школе и њихових учионица, где су одржани родитељски састанци. Тиме су их увели у један нови свет. Свет препун игре, маштања и дружења, у коме је свако дете јединствено и равноправно,  и вредно да добије најбоље за свој интелектуални, психички, физички, морални, и сваки други развој.

НАШИМ ПРВАЦИМА ЖЕЛИМО СРЕЋАН ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ И СТАЛНИ НАПРЕДАК У ДАЉЕМ УЧЕЊУ И РАДУ!

Рецитатори Хор Публика Прваци са учитељима

2. КРОС „НАВАЛА НА АВАЛУ“

Традиционално и ове године по трећи пут крос се одржао на Авали 15.09.2011. године. Организатор такмичења је Србија шуме. Девојчице су трчале на 600 метара а дечаци на 800 метара.

Учествовали су: Тијана Ристић 6/3, Ивана Теофиловић 7/1, Петар Штрбац 8/1, Стекић Александар 8/1.

Наша школа је освојила 1. место и награђена је пехаром и фудбалском лоптом. Крос на Авали био је одлично организован, стазе су одлично припремљене и задовољавају све стандарде трим стазе у шуми. Сви ученици су добили сендвич и сок , провели су диван дан у природи и били су врло задовољни.

Крос на Авали Крос на Авали Крос на Авали Крос на Авали

3. ШУМАРСКИ ВИШЕБОЈ

 Шумарски вишебој је одржан 22.09.2011. год. на Авали. Иза ове манифестације такође стоји организатор  „Србија шуме“.

Ученици 6. Разреда такмичили су се у  савладавају  шумских препрека. Екипу наше  школе чинили су: Бојана Карановић 6/3, Ирена Јашић 6/3, Петар Исидоровић 6/3 и Радош Богдановић 6/3. Након освојеног 1. места, ученици су награђени пехаром и лоптом. Свим учесницима такмичења био је безбеђен сендвич и сок. Након тога ученици су преостали део дана провели у природи  играјући се са освојеном новом лоптом и обишли су Авалски торањ.

Шумарски вишебој Шумарски вишебој Шумарски вишебој Шумарски вишебој

 

4. ИЗЛЕТ ГРУПЕ УЧЕНИКА 2/3 ОДЕЉЕЊА

Да је сарадња породице и школе веома успешна, и да се одвија и ван школе, показује нам и пример од 25.9.2011. год.

На родитељском састанку 2/3 – одељењски старешина Слађана Вагић, гђа Ванда Грујичић, родитељ (власница етно клуба „Трешњар“), предложила је да ученици присуствују највећој туристичко – културној манифестацији у Београду – Дани европске баштине, а затим да обиђу и чувену Скадарлију где би им био послужен ручак. Предложила је, такође, и да ученицима обезбеди народне ношње, како би и они били део наше културне баштине, да им обезбеди и превоз. Предлог је усвојен а реализована је и посета кући Ђуре Јакшића.

Излет одељења 2/3

Ученици су носили ручно рађене дечје беле кошуље и хаљине инспирисане  одевним предметима из  старе Србије. Уследио је обилазак конака кнеза Милоша и шетња парком с туристичким водичем. Испред конака одржан је концерт с бројним извођачима и веома богатим програмом.

Излет одељења 2/3 Излет одељења 2/3 Излет одељења 2/3

 

5. ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ У АТЛЕТИЦИ

 Општинско такмичење у атлетици одржано је 30.09.2011. год. на  Дунаву у Гроцкој. Учесници такмичења који су остварили запажене резултате су:

– Тијана Ристић 6/3, трчање на 600 м – 1. место

– Анђела Матејић 6/2, трчање на 600 м – 1. место

– Марија Митрић 6/2, трчање на 100 м – 2. место

– Неда Маринковић 5/2, трчање на 300 м – 3. место

 

6. ДЕЧЈА НЕДЕЉА

 Деце има разне,

Ал’ свако дете је личност

Разлике нису казне

У разликама је наша сличност.

(мото овогодишње Дечје недеље, посвећене деци са посебним потребама)

 

Као и сваке претходне, и ове школске године потрудили смо се да нашим ученицима омогућимо мноштво активности у оквиру Дечје недеље.

У оквиру Дечје недеље, и не само у оквиру ње,  упознајемо ученике са њиховим правима, одговорностима и обавезама. Кроз интерактивно учење, трудимо се да приближимо ученике једне другима, да их учинимо хуманијим.

Активности у Дечјој недељи обухватале су:

  • ПОНЕДЕЉАК – 03.10.2011. год.

Одржана је хуманитарна акција  „Деца – деци“ у оквиру које су ученици доносили и поклањали својим другарима школски прибор, сликовнице, итд. Кроз чин поклањања настојимо да развијемо хуманост и саосећајност са другима и емпатију за проблем који може имати наш друг или другарица.

Хуманитарна акција "Деца-деци"

 

  • УТОРАК – 04.10.2011. год.

Радионица дечјих игара и сценски приказ дечјег стваралаштва.

Вођени мишњу да је за развој детета неопходно омогућити им да искажу себе кроз песму, игру и глуму, организовали смо приредбу на којој су главни гости били ученици првог разреда. На тај начин добијају мотивацију за учешће на тим истим приредбама што их и наводи да уче да певају, свирају, рецитују, глуме, …

Радионица дечјих игара Радионица дечјих игара

 

  • СРЕДА – 05.10.2011. год.

Ученици првог и другог разреда ишли су на једнодневне екскурзије.

Циљ екскурзија је савлађивање и усвајање дела наставног плана непосредним упознавањем појава и односа у природној и друштвеној средини, упознавање културног наслеђа и привредних достигнућа која су у вези са делатношћу школе, као и рекреативно – здравствени опоравак ученика.

Путни правац за ученике првог разреда био је Врчин – Рајиновац – Смедерево – Љубичево – Врчин.

Путни правац за ученике другог разреда био је Врчин – Крушедол – Сремски           Карловци – Петроварадин – Фрушка гора – Врчин.

 

  • ЧЕТВРТАК – 06.10.2011. год.

Ученици трећег и четвртог разреда ишли су на једнодневне екскурзије.

Путни правац за ученике трећег разреда био је Врчин – Девојачки бунар – Вршац – Вршачки виногради – Врчин.

Путни правац за ученике четвртог разреда био је Врчин – Текериш – Тршић – Троноша – Врчин.

Ученици од 5. до 8. разреда припремили су ликовне радове чија је поставка била на свечаној изложби у Центру Сава. На изложбу су ученике повеле колегинице Марина Хабазин и Мила Ђачић.

 

  • ПЕТАК 07.10.2011. год.

У просторијама школе одржана је изложба ликовних радова ученика.

Ученици првог разреда цртали су и сликали на  тему  „Мој први цртеж“   а ученици од 2. до 4. разреда  „Јесен нам је даровала“.

Такође, одржан је јесењи крос за ученике од 1. до 4. разреда на терену ФК  „Врчин“. Пуно спорта, дружења и рекреације дало је лепу завршницу Дечјој недељи.

Волели бисмо да свака недеља буде испуњена активностима као што је Дечја недеља, и да ученици стално испољавају своја знања и креативност.

Јесењи крос

 

7. ГИМНАСТИЧКО – АТЛЕТСКА ПОЧЕТНИЦА ЗА ЂАКЕ ПРВАКЕ

Гимнастичка почетница намењена је ученицима 1. разреда како би што успешније савладали атлеско – гимнастичке вежбе у периоду када су им најнеопходније и када најуспешније савладавају моторне кретње.

Програм је осмислила проф. Физичког васпитања Алесандра Бојанић у жељи да деца на време крену са правилним развојем и физичку културу уграде у свакодневни живот. Програм је почео 3.10.2011. год. и часови се одржавају сваког понедељка.


8. ГРАДСКО ТАКМИЧЕЊЕ У АТЛЕТИЦИ

Градско такмичење је одржано 4.10.2011. год. на Партизановом стадиону.

Ученица наше школе Анђела Матејић 6/2 освојила је 2.место у трчању на 800 метара.

Градско такмичење у атлетици

 

9. ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ У ФУДБАЛУ

Општинско такмичење је одржано 07.10.2011. год. у ОШ  у Гроцкој. Женска и мушка репрезентација су освојиле 3. место.


10. БЕОГРАДСКА ШКОЛСКА ЛИГА – ОРЈЕНТИРИНГ

У оквиру планинарске секције и ове године наши ученици су активно учествовали у Београдској школској лиги у орјентирингу. Организатор овог такмичења је „Оријентиринг савез Београда.“

Прва Београдска школска лига одржана је на Белим Водама 15.10.2011. год.

Такмичење у Оријентирингу

 

11. ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ВРЧИНА

На манифестацији поводом 14. октобра – Дана ослобођења Врчина, ученици наше школе су учествовали са рецитацијама. Тиме негујемо сарадњу са локалном заједницом, негујемо традицују и код ученика развијамо осећање љубави и поштовања према свом месту, држави и народу.

 

12. ИНИЦИЈАЛНИ ТЕСТ

19. и 21. октобра одржан је иницијални тест  из Српског језика и Математике, за ученике 8. разреда, као припрема пред полагање завршног испита.

Ученици су веома одговорно приступили реализацији док је организација  и овог пута била на максималном нивоу. Тестови су благовремено припремљени, организована су дежурства наставника,  припремљен је пано са свим обавештењима, нумерисане су клупе у свим учионицама, а на вратима сваке учионице налазио се списак ученика са редним бројем места и именима дежурних наставника.     Почетак рада обележен је оглашавањем школског звона у 12:00, а завршетак након 90 минута, у 13:30 часова.

Иницијални тест

 

13. ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ У РУКОМЕТУ

Општинско такичење је одржано 20.10.2011. год. у нашој школи. Обе наше селекције, и дечаци и девојчице, у финалу су играли против екипе школе из Винче, и победили их истоветним резултатом – 15 : 3 чиме смо освојили 1. место.

Општинско такичење у рукомету

 

14.  САЈАМ КЊИГА

У среду 26.10.2011. год. ученици наше школе: Ивана И. Теофиловић 7/1, Никола Тасић 8/1, Милица Јеремић 8/2, Марина Радосављевић 8/3, Ана Мотика 8/3, Марија Маринковић 8/3, Никола Маринковић 8/3 и Невена Стевановић 8/3 посетили  су 56. Међународни сајам књига у Београду у  пратњи професорке Српског језика Марије Старчевић и школског библиотекара Снежане Теофиловић.

Иако је била велика гужва ученици су обишли већину  штандова. Уз купоне из  дневног листа  „Данас“ свако од ученика је добио по примерак књиге.

На преко  30.000 квадратних метара представило се 817 издавача из земље и инострнанства, међу којима су: Кина, Русија, Израел, Француска, Немачка, Шпанија, Холандија…,  а гостовало је и око 30 страних писаца. Почасни гост овогодишњег сајма био је португалски језик, који обухвата осам држава на четири континента.

Сајам књига

 

15.  СЛАВА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ГРОЦКА

27.10.2011. год. одржана је слава Градске општине Гроцка – Света Петка. Том приликом одржан је приказ активности тима наше школе. Приказ је имао за циљ очување традиције, националних и цивилизацијских вредности. Реализована је свечана тематска изложба радова ученика наше и осталих школа.

 

16. ПРЕДСТАВА ДРАМСКЕ РАДИОНИЦЕ  „НАЈБОЉЕ КОМШИЈЕ“

Представа Драмске радионице наше школе  „Најбоље комшије“  одржана је 28.10.2011. год. у Дому културе у Врчину са почетком у 18:00 часова.

„Најбоље комшије“ су седма по реду представа коју спремају ученици у оквиру радионице. Ученицима је све лакше да уче текстове и да глуме, све је лакше нама, њиховим наставницима, да пред њих постављамо нове, веће, захтеве и изазове.Сваком одглумљеном сценом осети се дечја љубав према глуми. Наступи их испуњавају задовољством, самопуздањем. Глуме кроз игру и забаву, а они искуснији ученици у глуми, помажу својим другарима да се импровизацијом снађу на сцени, када трема учини своје.

Представа  „Најбоље комшије“  на комичан начин приказује различите карактере нашег друштва и замршене комшијске односе. Кроз наглашавање сваког појединачног карактера настоји се да се изазове разумевање и симпатије за свакога, по принципу  „нису они криви што су такви“.

Циљ је остварен: деца кроз забаву развијају глумачке вештине и способности; многобројна публика одушевљено и дуго аплаудира; а и ученици и публика с нестрпљењем очекују нове представе!

Представа "Најбоље комшије" Представа "Најбоље комшије"

 

17. КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ

Као завршница Београдског сајма књига, а у сусрет Дану просветних радника, у понедељак 31.10. 2011. год. приредили смо Књижевно вече. Овом приликом  промовисали смо  наше мале а велике писце и песнике.

Ауторске радове читали су ученици: Јоко Бугарски 2/1, Теодора Тимотић 2/2, Даница Јашић 2/2, Јанко Ковачевић 6/2, Ивана И. Теофиловић 7/1, Јован Карановић 7/2,  Никола Вагић 7/3, Марина Ољача 8/1, Теодора Сурови 8/1, Тамара Војиновић  8/2, Ана Мотика 8/3, Марина Радосављевић 8/3 и Вања Вагић 8/4.

Мале музичке паузе слушали смо у извођењу полазника Основне музичке школе – Матије Бајића, Наталије Фаркаш и Милице Теофиловић.

Показали смо да, иако смо мали, умемо и да размишљамо и да пишемо као велики али и да  емоције не скривамо, већ да их на најлепши начин покажемо.

Књижевно вече Књижевно вече

 

18. БИБЛИОТЕКА

Током октобра месеца у циљу унапређења рада библиотеке, и што боље понуде ученицима, завршена је поставка полица у библиотеци. Циљ нам је да ученици што више читају, да имају развијену културу говора и да негују и воле матерњи језик.

 

19. ЈЕСЕЊИ ШКОЛСКИ КРОС

Јесењи школски крос је одржан 02.11.2011. год. на терену ФК  „Врчин“. Том приликом наши ученици су освојили следеће резултате:

5. разред:

дечаци:

1. Маринковић Стефан 5/1

2. Алавања Андрија 5/3

3. Јовановић Мирослав 5/1

девојчице:

1. Маринковић Неда 5/2

2. Матејић Јована 5/1

3. Стекић Наталија 5/2

 

6. разред:

дечаци

1. Микулић Александар 6/2

2. Исидоровић Петар 6/3

3. Јешић Љубиша 6/1

девојчице :

1. Митрић Марија 6/2

2. Матејић Анђела 6/2

3. Ђорић  Тамара 6/2

 

7. разред:

дечаци

1. Вагић Филип 7/3

2. Микулић Стефан 7/2

3. Јовановић Ђорђе 7/1

девојчице:

1. Ивана Теофиловић 7/1

2. Вагић Катарина 7/3

3. Анђелковић Николина 7/2

 

8. разред:

дечаци:

1. Матејић Душан 8/2

2. Тасић Филиповић Никола 8/3

3. Јашић Милан 8/1

девојчице:

1. Лончар Сара 8/1

2. Јеремић Тамара 8/2

3. Ољача Марина 8/1

 

20. АКЦИЈА РОДИТЕЉА У ДОЊОЈ МАЛИ

Родитељи ученика подручне школе у Доњој Мали и централна школа су заједничким снагама и средствима урадили, тј. реновирали улазно степениште у подручној школи. Дугујемо велику захвалност родитељима, и похвалу, јер су доказ како укљученост родитеља у живот школе и добра воља могу довести до побољшања услова у којима бораве њихова деца. Надамо се да ће сличних акција бити и у будућности.

Реновирање улазног степеништа у Доњој Мали