Архиве

Protected by Copyscape

ПИЛОТ ПРОЈЕКАТ „ДО УСПЕХА ЗАЈЕДНО“
У ОШ „СВЕТИ САВА“ У ВРЧИНУ

Пилот пројекат „До успеха, заједно“, кроз који ће ученици свих одељења петог разреда слободно време испуњавати спортским и едукативним активностима, представљен је 31.10.2017.год. у ОШ „Свети Сава“ у Врчину.

Овом приликом школу су посетили министар Просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, министар Здравља Златибор Лончар, министар Омладине и спорта Вања Удовичић, амбасадорка Израела Алона Фишер Кам и Шеф мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио.

Министри, амбасадорка, шеф мисије ОЕБС-а су са директором наше школе у којој се реализује пројекат – Добрицом Синђелићем и представницима локалне власти посетили едукативну радионицу ученика, присуствовали физичким активностима ученика у фискултурној сали, а затим је конференција за медије на државном нивоу одржана у свечаној сали школе.

Циљ пројекта је да се кроз спортске и едукативне активности креира средина у којој се негује поштовање, саосећање, разумевање и свест о важности учења и здравих животних ставова. На тај начин се превентивно делује на ризична понашања попут злоупотребе психоактивних супстанци, насиља, алкохолизма и разних, других облика асоцијалног понашања.

Пројекат се спроводи за сада у нашој и још три школе у Србији, а министар Просвете Младен Шарчевић, наводи да је у плану да се пројекат прошири и на друге школе. Истиче ангажовање директора наше школе за укљученост школе у многобројне пројекте. „Неговање здравог живота је добар начин да деца испуне слободно време, будући да све више прибегавају електронским уређајима, а неретко и насиљу“, истакао је Шарчевић.

Министар здравља Златибор Лончар поручио је да пројекат „До успеха, заједно“ започиње у нашој школи јер је она испунила све предуслове, а циљ је, каже, да он заживи у свакој школи. Пети разред је, каже министар Здравља, идеалан период да се утиче на младе људе да се здраво хране, више баве спортом а да мање времена проведу „за телефонима и компјутерима“. „На старије се не може утицати, али ако утичемо на младе, имамо шансе да сутра будемо здравија нација“, поручио је Лончар.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић сагласио се да је пети разред период када је најбоље утицати на школску децу, будући да се тада у њиховом образовању доста тога мења.

Пројекат је подржала амбасада Израела, а како је рекла амбасадорка Алона Фишер Кам, он је адаптирана верзија пројекта Еквилајзер који већ постоји у њеној земљи.

Шеф мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио рекао је да је веома поносан што је у Врчину, а да сам наслов пројекта говори да је важно да се ради заједно ако желимо да стигнемо до успеха. „Посебно је занимљиво адаптирати сваки пројекат средини у којој се спроводи, а то је успело, рекао је, захваљујући помоћи и сарадњи три ресорна министарства“, каже Орицио.

Пројекат „До успеха, заједно“ је пројекат превенције ризичних понашања који су заједно спровела три министарства уз подршку ОЕБС-а и амбасаде Израела.