Архиве

Protected by Copyscape

Пројекат  „Професионална оријентација на преласку у средњу школу“

Како направити прави избор?      

Човек у просеку, проведе једну четвртину живота радећи и бавећи се својом професијом. Кинеска пословица каже „Благо ономе ко ради оно што воли, цео живот проведе у забави“.

Истраживања показују да људи који раде посао који воле улажу много више енергије и воље у посао, што их много чешће води до успеха и личног задовољства. Због тога је ученицима неопходно нагласити да је важно шта и како бирају.

Професионална оријентација омогућава да ученици постану свесни својих способности, својих карактеристика личности, интересовања, али и слабости. Родитељима омогућава да слободне активности своје деце, али и њихово школовање правилно усмере.

Зато  Министарство просвете и науке и Министарство омладине и спорта у сарадњи са Немачким удружењем за међународну сарадњу (ГИЗ БОСС) и Мрежом РЦ за стручно усавршавање реализује пројекат „Професионална оријентација на прелазу у средњу школу“.

Наша школа је укључена у процес реализације наведеног пројекта, а постала је

и менторска школа задужена за примену овог програма професионалне оријентације. 

Тим за ПО наше школе чине Мирјана Терзић, стручни сарадник школе (координатор пројекта), Николић Данијела професор историје, Милена Петровић, наставник енглеског језика, Горица Апостоловић, наставник енглеског језика и Ивана Брашанчевић, професор техничког и информатичког образовања.
Циљ пројекта је успостављање функционалног и одрживог система и програма професионалне оријентације за ученике на прелазу из основне у средњу школу. Модел који ћемо применити реализоваћемо кроз пет фаза:

1.Самоспознаја;
2.Информације о занимањима;
3.Могућности школовања;
4.Сусрети са светом занимања и
5.Одлука о избору занимања.

           До сада смо у школи радили на реализацији фазе 1-самоспознаја. Укључени су сви ученици седмог и осмог разреда.

           Питате се како ученици виде себе и занимање којим би желели да се баве? Дато не би изгледало овако    морамо још много тога да урадимо.

IMG_5630

           Уз договор о начину рада и његовом поштовању допринећемо напретку. Ученицима ће постати јасан сопствени свет интересовања, вештина и способности. Откриће себе кроз своје очи и очи других и стећи потребно самопоуздање. Усавршиће своју стратегију учења. Препознаће сопствене и уважавати туђе вредности и постати свесни својих будућих очекивања.

Тимским радом до својих   интересовања, вредности, аутопортрета  и  коначног избора

IMG_5854 IMG_5874

IMG_5850 IMG_5846

IMG_5870 IMG_5875

Радећи на овом пројекту настојаћемо да укључимо и међусобно повежемо све актере који имају пресудну улогу и утицај на развој личности ученика и на процес доношења одлука при њиховом избору занимања и остваривању професионалног развоја: наставнике, родитеље, стручне сараднике, лекаре и разне друге стручњаке из света рада.

Посета средњим школама ће нам бити од велике помоћи

Fotografija0361 Fotografija0357

А о свему ћемо обавештавати родитеље који су били и увек ће нам бити важни сарадници и саветници.

IMG_0191 IMG_0177

Тим за професионалну оријентацију