Архиве

Protected by Copyscape

       Наша школа била је домаћин деци из Норвешке на 50. јубиларном Међународном сусрету деце Европе – Радост Европе, од 2. до 6. октобра 2019. године. Оснивач и покровитељ „Радости Европе“ је Градска управа града Београда, а извршни продуцент Дечји културни центар Београд. Манифестација је настала пре тачно пола века, после наступа Хора шведских дечака 1968. године у Београду. Ове године град Београд угостио је децу из двадесет земаља Европе и специјалне госте – децу из Кине.

      Наши гости из Норвешке чланови су дечијег циркуса из Тротхејма. Њих десеторо било је смештено у седам породица својих вршњака. Наша школа, на челу са директором господином Добрицом Синђелићем, као и породице домаћини, потрудили су се да својим гостима учине боравак у нашој земљи пријатним. Деца су, ван званичних активности које је организовао Дечји културни центар Београд, обишла нашу општину, посетила Огледно добро пољопривредног факултета „Радмиловац“, учествовала на пријему код председнице Градске општине Гроцка, обишла „Ранчићеву кућу“, најстарију кућу – музеј на нашој општини, посетила Авалски торањ, упознала културно – историјске знаменитости Београда, упознала нашу школу и наступала пред својим вршњацима. Посебно смо задовољни приредбом добродошлице коју су наши ученици припремили за своје вршњаке, уз позоришну представу на енглеском језику и хор који је певао норвешком језику.

     Потрудили смо се да нашим гостима припремимо и адекватне поклоне који ће их сећати на нашу земљу, Београд и Врчин. Надамо се да ће пријатељства која су овом приликом успостављена, бити настављена и у будућности.

      Гости из Норвешке допутовали су у Београд у среду, 2. октобра и срели се са нашим ученицима на Тргу Републике. Одатле су заједно учествовали на Карневалу и свечаном отварању манифестације на Калемегдану. Затим смо кренули ка школи, где је организована приредба, заједнички ручак и дружење. Након тога, деца гости отишла су у породице својих домаћина. Сутрадан, 3. октобра организовали смо обилазак наше општине и посету Авалском торњу. Деца су посетила Огледно добро пољопривредног факултета „Радмиловац“, Ранчићеву кућу и учествовала у пријему код председнице Градске општине Гроцка. Том приликом добили су пригодне поклоне. После посете Авалском торњу и одмора, гости су у вечерњим сатима наступали на концерту „Сусрети пријатељаства“ у ДКЦ. У петак, 4. октобра гости су наступали пред нашом децом у школи, а затим су учествовали у заједничкој креативној радионици и том приликом урадили паное пријатељства које су потом поклонили једни другима. После сађења Дрвета пријатељства у школском дворишту кренули смо ка Парку Ушће, где је у оквиру еколошке акције, такође, посађено још једно Дрво другарства. Овом приликом госпођа Јане Марит Кнутруд, заменица амбасадора Норвешке у Београду, поклонила је нашој школи књиге за библиотеку и пригодне поклоне. После подне деца су провела на Ади Циганлији где је организован спортско рекреативни дан. Вече је било у организацији породица домаћина које су, по жељи гостију, организовале шетњу и упознавање града. Суботу, 5. октобар наши гости провели су у Сава Центру где су увежбали свој наступ. Увече су им се придружили и ученици наше школе на свечаном концерту Сусрет деце Европе у Великој дворани Сава Центра и чинили њихову велику подршку. У недељу, 6. октобра у 11 сати пре подне гости су кренули ка аеродрому. Испратили су их њихови вршњаци. Наша школа припремила им је симболичне поклоне пријатељства.

     Са децом гостима дошле су и две њихове наставнице, а све време са њима била је и преводилац госпођица Марина Крџавац.

      Надамо се да ће се стечена пријатељства даље неговати и развијати а сусрети овакве врсте наставити и у будућности. Дружење са децом различитих култура, обичаја и језика обогаћују и нашу децу и чине их грађанима целог света.

https://www.dkcb.rs/

https://www.norway.no

  Директор школе

   Добрица Синђелић