Архиве

Protected by Copyscape

Међународна сарадња наше школе сваке године се постепено проширује и подиже на све виши и значајнији ниво. Сарадња са српском дијаспором у Мађарској, започета прошле године, сада је  обогаћена још једним изванредним  наступом.

Вокална етно група ОШ „Свети Сава“ из Врчина наступала је 7. новембра 2015. године на БАНАТСКОМ САБОРУ 2015“ у градићу Деска у  Мађарској.   

слика2У питању је учешће на духовном концерту у српској православној цркви у Дески и на световном концерту у месном  Дому културе. На оба концерта наступали су извођачи из Мађарске и  Румуније, а наша вокална група била је једини представник из Србије. 

Поменута манифестација одржава се двадесет први  пут у овом месту у организацији  Културног удружења „Банат“ у сарадњи са Самоуправом Срба у Мађарској, Српском редакцијом Мађарског радија, Сегединском месном српском заједницом и Културним и документационим центром Срба у Мађарској  и Mинистарством спољних послова Републике Србије.

Прошлогодишња јубиларна двадесета манифестација пропраћена је и јавним снимањем и објављивањем  аудио записа на CD-у.  Како смо имали част да и тада гостујемо, на јубиларном   CD-у  забележен је и наступ наше етно групе.

слика1ОШ „Свети Сава” у Врчину кроз активности поменуте вокалне групе жели да оплемени своју културну делатност и да настави да се промовише као школа која акценат ставља на културно – едукативне програме који је чине специфичном, а што се међународним наступима и потврђује.   

Чланице етно певачке групе су : Мирјана Ђорђевић, Лидија Божиновић, Теона Лазаревић, Анастасија Кангрга – Микулић, Наталија Фаркаш, Невена Теофиловић и Василија Бугарски, а групом руководи  Мила Ђачић, мастер етномузикологије.

Најтоплије благодаримо јереју Светомиру Миличићу и свим домаћинима на позиву и указаном поверењу да учествујемо на овој манифестацији и тиме допринесемо промовисању српских традиционалних културних вредности на једном простору где су Срби  итекако доказали колико се  може постићи уз слогу и добру вољу.

Захвалност дугујемо и директору наше школе Добрици Синђелићу  на  неизмерној подршци  на свим нашим наступима, као и пратиоцу на овом путовању, вероучитељу Душану Петровићу.